Què és l’apnea del son

L’apnea del son és un trastorn caracteritzat per la interrupció sobtada de la respiració quan s’està dormint. En aquest tipus d’apnea hi ha uns roncs forts perllongats de manera regular durant un temps, fins que són interromputs per un període de silenci de més de deu segons, amb tall de la respiració. Si el tall dura menys de deu segons, es considera una pausa respiratòria.

L’apnea del son afecta aproximadament un 4% de la població masculina i un 2% de la població femenina, i és més freqüent en adults grans, obesos i hipertensos.El pacient amb apnea obstructiva pateix un risc més gran d’accidents degut a la seva son excessiva durant el dia, que fa que es pugui adormir en llocs no apropiats (feina, automòbil o altres accions de risc).

L’apnea del son es diagnostica amb una prova de son anomenada polisomnografia, o “estudi del son”.

Ajuden a la seva sospita una puntuació alta amb l’escala de somnolència de Epworth i una classe II o IV de Mallampati

VIDEO FORMACIÓ

 
                                                                         VIDEO  
 
 
 
 
 Apnea del son

Més Video formació d´Apnea del Son

 

Diagnòstic i tractament

La prova estándard per diagnosticar l´apnea del son (SAOS) és la polisomnografía, un estudi complet del somni que es fa amb el pacient ingressat una nit, on es mesuren diferents variables: nivell d’oxigen en sang, freqüència cardíaca, electrocardiograma, durada de les apnees, etc.

El més habitual és que el pacient consulti al seu metge de capçalera per cansament, irritabilitat o algun altre dels símptomes, o bé, serà la parella la que consulti per roncs excessius o per “pauses” entre roncs.  

En aquesta situació, és freqüent que el metge opti per fer un test molt senzill, el test d’Epworth que, encara que és bastant orientatiu, només ens diferencia entre les persones que realment pateixen insomni o mala qualitat del somni, i les que no. Segons els resultats d’aquest test i altres dades que el metge detecti, s´indicarà realitzar la resta de proves per confirmar el diagnòstic. 

Tenir un 10 al test d’Epworth significa que pateixes un insomni lleu (i ni molt menys vol dir que tinguis SAOS, ja que l’insomni té múltiples causes).S’ha de sospitar la presència de SAOS en pacients obesos, roncadors amb hipersòmnia diürna mesurada amb el

Test de Epworth (en català i castellà)

L’objectiu que tindrà qualsevol tractament és establir, o mantenir obert, el pas de l’aire per prevenir episodis apnéics durant el somni. Això s’aconsegueix, segons la causa, amb pèrdua de pes (si hi ha obesitat), cirurgia (per exemple, en amígdales molt grans), evitar l’alcohol i determinades postures que facilitin l’obstrucció, etc. 

No obstant això, si no podem actuar sobre la causa, el més habitual és l’ús de les CPAP (uns dispositius de pressió positiva contínua sobre la via aèria). El pacient es posa una màscara especial sobre el nas i la boca mentre està dormint. La mascareta mantindrà la seva via aèria oberta afegint pressió a l’aire que respira. 

Aquesta entrada s'ha publicat en Patologia respiratòria i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s