Què és la Infermeria?

corazon1

La Infermeria és la professió del camp de les ciències de la salut i la titulació universitària de la persona que es dedica a la cura dels individus, la família i la comunitat en totes les etapes del cicle vital i en els seus processos de desenvolupament.

Florence Nightingale és vista com la fundadora de l’ofici d’infermeria modern, ja que va fer modificacions en les cures que es feien als ferits en la guerra de Crimea. Canvis com rentar la roba, donar menjar suficient i mantenir la higiene de les sales van modificar radicalment les expectatives de vida dels pacients.

És una professió altament feminitzada, amb un 85% de dones, tot i que, en alguns serveis especials, el percentatge d’homes és més gran.

Nova Zelanda va ser el primer país que va regular l’ofici en l’àmbit nacional, amb l’adopció de l’Acte de Registre d’Infermeres, el 12 de setembre de 1901.

Missió de la infermeria

Els serveis d’infermeria tenen com a missió prestar atenció de salut als individus, les famílies i les comunitats en totes les etapes del cicle vital i en els seus processos de desenvolupament. Les intervencions d’infermeria estan basades en principis científics, humanístics i ètics, fonamentats en el respecte a la vida i a la dignitat humana.

Història de la infermeria

La història de la infermeria ha evolucionat simultàniament amb el concepte de salut – malaltia. Aquest darrer ha anat canviant amb el pas del temps i, ha donat pas als canvis en l’àmbit d’infermeria.

La història de la infermeria la podem diferenciar en 4 etapes, descrites per Collière en el seu llibre Promoure la vida, cadascuna de les quals té les seves característiques i els seus autors. Les quatre etapes són: Etapa domèstica, Etapa vocacional, Etapa tècnica i Etapa professional.

Etapa domèstica dels cuidats

Generalment, abasta des de les primeres civilitzacions fins a la caiguda de l’imperi Romà. Aquesta etapa es caracteritza pel rol que adquireix la dona. Aquesta era l’encarregada de cuidar la llar i a la família.

Etapa vocacional dels cuidats

Aquesta etapa s’inicià al principi del cristianisme i va durar fins a l’Edat Moderna. Durant aquest període de temps la salut i la malaltia estaven estretament relacionades amb la divinitat, amb Déu.

La dona seguia adoptant un rol de cuidadora i, al mateix temps de gran creença religiosa. Els cuidats es basaven en oracions i consells morals.

Etapa tècnica dels cuidats

A mitjans del segle XIX va iniciar-se l’etapa tècnica de la història de la infermeria. Aquest fet va coincidir amb la separació de poders polítics i religiosos. El concepte de salut va evolucionar i ja no estava relacionat amb la divinitat sinó que es va introduir una nova definició de la salut. Aquesta, era l’absència de malaltia.En aquesta etapa els cuidats d’infermeria es basen en l’atenció al pacient i la lluita contra la malaltia.

L’àmbit de la infermeria evoluciona molt ràpidament en aquesta etapa, es produeix un desenvolupament científic i tecnològic. L’evolució no és únicament en l’àmbit científic sinó que hi ha canvis en l’educació i professionalització de la figura d’infermera.

En aquesta etapa apareix la mare de la infermeria moderna Florence Nightingale que aconsegueix professionalizar la infermeria. Es creen escoles pròpies d’ATS i, l’any 1952 s’unifiquen els estudis d’infermera, llevadora i practicant.

Etapa professional dels cuidats

Avui en dia, infermeria és una professió amb àmbits d’actuació molt amplis, des d’atenció primària fins a hospitals, residències, sociosanitaris, escoles, ambulàncies, centres de treball o presons. Actualment, aquesta professió està immersa en un canvi molt important. La introducció d’especialitats i l’accés al grau (antigament llicenciatura) i als estudis de màster i doctorat modifiquen radicalment la professió obrint un nou camí per aquesta.

El rol dels professionals d’infermeria ha evolucionat molt i, les competències infermeres són molt més nombroses i complexes. Els professionals d’infermeria treballen conjuntament amb facultatius i altres professionals de salut per poder millorar l’estat de salut de les persones. Treball multidisciplinar.

La infermeria generalista

L’infermer generalista, amb independència de la seva especialització, és el professional legalment habilitat, responsable dels seus actes professionals d’infermer, que ha adquirit els coneixements i aptituds suficients sobre el ser humà, els seus òrgans, les seves funcions biopsicosocials en estat de benestar i de malaltia, el mètode científic aplicable i les seves formes de mesurar-lo, valorar-lo i avaluar els fets científicament provats, així com l’anàlisi dels resultats obtinguts, auxiliant-se per a això dels mitjans i recursos clínics i tecnològics adequats, amb vista a detectar les necessitats, desequilibris i alteracions del ser humà, referit a la prevenció de la malaltia, la recuperació de la salut i la seva rehabilitació, reinserció social i/o ajuda a una mort digna.

La professió d’infermera engloba quatre esferes de treball:

  • Assistència (la més coneguda)
  • Educació
  • Gestió
  • Investigació
Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Sense categoria. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s