Davant la grip: Recorda el sevei 061 Cat Salut Respon!

1

2

 –

Davant de l’epidèmia de la grip recordem que els ciutadans disposen del servei d’atenció i informació 061 CatSalut Respon

La major part dels processos virals respiratoris remeten espontàniament, tenen una durada de pocs dies i símptomes d’intensitat lleu o moderada, i habitualment no requereixen atenció sanitària
.
Per evitar-ne contagis, és molt important prendre mesures d’higiene, com evitar tossir i esternudar a l’aire, utilitzar mocadors d’un sol ús i rentar-se les mans molt freqüentment
.
El passat dijous l’Agència de Salut Pública de Catalunya va declarar l’epidèmia de grip. Durant la darrera setmana els casos de grip han arribat a 183 per cada  100.000 habitants, segons s’ha pogut constatar a través de la xarxa dels 11 hospitals sentinella declarants distribuïts arreu del país. És una situació que es considera habitual per a l’època de l’any i ha arribat uns dies abans respecte a l’hivern passat.
.
És important que la població utilitzi el dispositiu assistencial més adequat per al seu problema de salut. La major part dels processos virals respiratoris remeten espontàniament, amb pocs dies de durada i amb símptomes d’intensitat lleu o moderada, i habitualment no requereixen atenció sanitària. En cas de dubte, cal que els ciutadans truquin al 061 CatSalut Respon, on un equip de metges, infermers i tècnics dóna resposta als dubtes de salut i ofereix consells sanitaris.
.
Durant la darrera setmana els professionals de la xarxa pública han atès un total de 62.227 urgències hospitalàries i pel que fa als atenció domiciliària a l’atenció primària han estat 26.826 El Pla integral d’urgències de Catalunya (PIUC) es defineix com el conjunt d’actuacions que, al llarg de l’any, implica tots els nivells assistencials del sistema sanitari, amb l’objectiu d’adequar la resposta a les necessitats generades en determinats moments, a través d’accions per millorar el sistema d’informació, per informar a la població i als professionals i per activar recursos addicionals.
.
.
Mesures de prevenció
.
La millor manera de protegir de la grip, reduir-ne les complicacions i evitar-ne la propagació és la vacunació i seguir unes bones pràctiques d’higiene. Això ajuda a disminuir la transmissió del virus i és l’acció més eficaç per protegir-se’n i protegir-ne els altres.
Mesures higièniques relatives a les persones
–       Quan tossiu o esternudeu, tapeu-vos la boca i el nas amb un mocador d’un sol ús, i llenceu-lo a la galleda de les escombraries. Si no teniu mocador, tossiu o esternudeu a la part superior de la màniga.
–       Renteu-vos les mans amb freqüència amb aigua i sabó durant uns deu o vint segons, o un amb preparat amb alcohol, i eixugueu-vos-les bé (sobretot després de tocar superfícies comunes, com ara baranes, manetes de portes, teclats i ratolins d’ordinador, telèfons, elements de subjecció en el transport públic i després d’esternudar i mocar-vos).
–       Ventileu sovint els espais tancats obrint les finestres.
–       Eviteu el contacte proper amb persones malaltes de la grip, i no compartiu menjar ni estris (coberts, gots, tovallons, mocadors…) i altres objectes sense netejar-los degudament.
Mesures higièniques relatives als espais
–       Ventileu els espais tancats (classes, despatxos, zones comunes, etc.) com a mínim durant quinze minuts al dia.
–       Netegeu i desinfecteu regularment amb els productes habituals les superfícies dures; sobretot les que els alumnes utilitzen amb freqüència i les que entren més en contacte amb les mans (llapis, taules, teclats d’ordinador, ratolins, manetes de porta, etc.).
–       A les llars d’infants, augmenteu la neteja i la desinfecció de les joguines, ja que fàcilment poden entrar en contacte amb les secrecions nasals dels infants.
–       Netegeu freqüentment les joguines, els instruments musicals, els llapis i, en general, el material escolar compartit i
–       Eviteu compartir gots, coberts, raspalls de dents i altres objectes que puguin haver estat en contacte amb saliva o secrecions.
.
Com s’han de cuidar les persones que tenen grip
.
Es recomana a tots els malalts de grip seguir una sèrie de mesures generals:
–       Beveu aigua, sucs, brous i infusions. Contràriament a les creences populars, les begudes alcohòliques no tenen cap efecte beneficiós. Si no teniu gana, no cal que mengeu aliments sòlids.
–       No fumeu. Pot ser un bon moment per deixar definitivament el tabac.
–       Descanseu i feu repòs.
–       No deixeu cap tractament que estigueu prenent habitualment.
–       Per a la irritació de la gola van bé els caramels sense sucre. Eviteu tossir i gargamellejar si no és per treure mocs: quan tossiu us rasqueu la gola i augmenteu la irritació i la tos.
–       Tapeu-vos la boca i el nas amb mocadors de paper en tossir i esternudar, i llenceu-los després de cada ús.
–       Renteu-vos sovint les mans amb aigua i sabó o amb productes que continguin alcohol, especialment després d’haver tossit o esternudat.
–       Quedeu-vos a casa, si creieu que esteu malalts i truqueu al 061 CatSalut Respon.
 .
 .
 .
 .
 

 Per més informació:  Informació facilitada per  Canal Grip del Canal Salut
.
.
.
.
Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Sense categoria i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s