Recorda els consells a seguir en aquests dies de calor

1

Va especialment dirigit a aquells col·lectius de risc com les persones grans, els nadons i infants petits i els malalts crònics

La calor excessiva i sostinguda comporta un augment de la mortalitat, especialment en la gent gran i en les persones amb malalties cròniques, i també un increment en el nombre d’ingressos hospitalaris no programats als hospitals.
Es consideren grups especialment vulnerables als efectes de la calor la gent de més de 75 anys, els nadons i infants petits, les persones amb discapacitats físiques o psíquiques que tenen limitada la mobilitat i l’autocura, els malats crònics, les persones que viuen soles, les que viuen en condicions socials precàries i les que prenen medicació que actua sobre el sistema nerviós central. Les recomanacions també van dirigides al col·lectiu de treballadors amb activitats laborals d’exposició a temperatures elevades (sector de la construcció, agricultura…) per tal d’evitar els efectes negatius que la calor pot ocasionar durant l’exercici de la seva activitat.
. .
El cop de calor és un quadre molt greu que pot aparèixer quan hi ha exposició a temperatures elevades. Els símptomes d’alerta són: pell calenta, vermella i seca sense sudoració, temperatura corporal elevada, i alteracions en l’estat mental (mareig, desorientació, convulsions, pèrdua de consciència, convulsions, i fins i tot deliri i coma). Davant la sospita s’ha de sol·licitar atenció mèdica urgent.
La millor mesura per lluitar enfront els efectes negatius de la calor és la prevenció. Des de la pàgina web de l’Agència de Salut Pública de Catalunya es faciliten els consells per prevenir aquests efectes així com recomanacions per als professionals sanitaris. Els consells expliquen fonamentalment com a protegir-se de la calor a casa i al carrer, recomanen la reducció de les activitats físiques intenses a les hores de més calor, beure força aigua i vigilar l’alimentació. És molt important la cura de les persones grans, amb discapacitats, infants, i persones amb malalties cròniques, i ajudar-les a seguir aquests consells. També és imprescindible no deixar infants ni altres persones fràgils al cotxe amb les finestres tancades.

Què heu de fer en cas d’una onada de calor?

Protegiu-vos del sol i la calor. Manteniu-vos hidratats i frescos.
A casa, controleu la temperatura:
 • Durant les hores de sol, tanqueu les persianes de les finestres on hi toca directament.
 • Obriu les finestres de casa durant la nit, per refrescar-la.
 • Estigueu-vos a les estances més fresques.
 • Utilitzeu algun tipus de climatització per refrescar-vos i refrescar l’ambient (ventiladors, aire condicionat, entre altres). Si no teniu aire condicionat, mireu de passar les hores de més calor en llocs climatitzats (biblioteques, cinemes, etcètera).
 • Refresqueu-vos sovint amb dutxes o tovalloles amarades d’aigua.
Al carrer, eviteu el sol directe:
Feu servir una gorra o un barret, ulleres de sol i protector solar.

Utilitzeu roba lleugera (com la de cotó), de colors clars i que no sigui ajustada.

Procureu caminar per l’ombra, estar-vos a sota d’un para-sol quan sigueu a la platja i descansar en llocs frescos al carrer o en espais tancats que estiguin climatitzats.

Porteu aigua i beveu-ne sovint.

Mulleu-vos una mica la cara i, fins i tot, la roba.

Eviteu fer trajectes amb cotxe durant les hores de més calor i mai no hi deixeu a dins infants o persones fràgils amb les finestres tancades.

Reduïu l’activitat física durant la franja horària amb temperatures més altes:
 • Eviteu sortir al migdia, que és quan fa més calor.
 • Reduïu les activitats intenses, sobre tot a l’aire lliure o sense aire condicionat.
Beveu força líquids i vigileu l’alimentació:
 • Beveu aigua fins i tot sense tenir set.
 • No preneu begudes alcohòliques, ni amb alt contingut en sucre.
 • Eviteu els menjars molt calents i els que aporten moltes calories.
Ajudeu els altres. Els nadons i infants petits, la gent gran i les persones amb malalties cròniques son prioritaris. Si coneixeu gent gran o malalta que viu sola: 
 • Mireu de visitar-los al menys dos cops al dia. Manteniu-vos en contacte freqüent.
 • Ajudeu-los a seguir aquests consells.
 • Si prenen medicació, reviseu amb el seu metge si aquesta pot influir en la termoregulació i si s’ha d’ajustar o canviar
On us en podeu informar? 
 • Informeu-vos sobre els horaris dels centres d’atenció primària que teniu més a prop, tant del vostre municipi com del lloc on aneu de vacances.
 • Recordeu el número de CatSalut Respon (061), que us pot atendre diàriament, durant les vint-i-quatre hores. Allí us poden donar consells de salut, indicar-vos els centres sanitaris més propers o, si és necessari, activar una atenció domiciliaria.
 • Recordeu que a les oficines de farmàcia podeu obtenir informació sobre com evitar els problemes causats per la calor.
 • Seguiu les prediccions meteorològiques perquè us anticiparan la informació sobre els dies més calorosos.
 • Acudiu amb antelació als professionals sanitaris i socials per prevenir els possibles problemes per a la vostra salut.

Vídeos de consells contra la calor

A l’estiu, protegiu-vos de la calor
Un estiu ben fresc
 .
.
.
.
.
Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Sense categoria. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s