Informació sobre el cas de diftèria notificat a Olot

L’Agència de Salut Pública de Catalunya va rebre el passat 28 de maig una notificació d’un possible cas de diftèria en un nen de 6 anys, no vacunat, resident a Olot, a la Garrotxa. El menor havia començat a tenir símptomes el dia 23 de maig, però el dia 28 a conseqüència de l’empitjorament del quadre va requerir l’ingrés hospitalari. Posteriorment els resultats del laboratori van confirmar el diagnòstic de la malaltia. El pacient està hospitalitzat en estat greu i està rebent tractament específic.

Actualment, la diftèria és una malaltia molt poc freqüent en els països desenvolupats gràcies a la vacunació generalitzada de la població i a la millora de les condicions higièniques. La forma més efectiva d’evitar la malaltia és mantenir un elevat nivell de vacunació en la població. A Catalunya no s’ havia declarat cap cas des de 1983.

La diftèria és una malaltia infecciosa produïda per un bacteri que genera una toxina molt agressiva. Fonamentalment es transmet per via respiratòria, requerint un contacte proper per al seu contagi. La simptomatologia és variable però freqüentment produeix mal de coll i secreció nasal, inflamació dels ganglis del coll, malestar general i febre. La diftèria també pot presentar la formació d’ una membrana que se situa a la faringe i que sagna amb facilitat i complicacions cardíaques i renals, entre d’altres.

Es recorda la importància de complir amb el calendari vacunal per evitar la reemergència de malalties greus que pràcticament havien desaparegut en el nostre entorn.

Deixem a manera d’enllaç els comunicats i reflexions de diferents Organismes i Entitats Científiques

SEPEAP – Sociedad Española de Pediatría Extrahospitalaria y Atención Primaria Comité Asesor de Vacunasheader4.jpg

1.- Diffteria a Espanya: reflexions de l’Associació Espanyola de Vacunología

2.- Comunicat del grup de treball de vacunes de la Societat Espanyola de Pediatria Extrahospitalaria i Atenció Primària (SEPEAP).

3.- Comunicat de l’Associació Espanyola de Pediatria (AEP) sobre el primer cas de diftèria a Espanya des de 1986

Aquesta entrada s'ha publicat en Sense categoria i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s