Protocol per a la vigilància i el control de les arbovirosis transmeses per mosquits a Catalunya

El Protocol té com a objectiu oferir una guia per a la vigilància de les arbovirosis amb major risc de ser transmeses a Catalunya pel vector mosquit (virus del Nil occidental, dengue i chikungunya), i establir un conjunt d’activitats de vigilància d’aquestes malalties i de control dels vectors, segons el nivell de risc d’arbovirosis.

Els arbovirus són un grup de virus que tenen en comú la implicació de vectors artròpodes en la seva transmissió. A Catalunya hi ha actualment els dos factors necessaris per a l’emergència d’algunes arbovirosis: la presència de mosquits vectors i la possible introducció dels virus, pel trànsit de viatgers entre Catalunya i zones endèmiques. A Catalunya, els arbovirus són responsables d’un 5% de les infeccions ateses a les consultes de viatgers.
Per aquest motiu, l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), a través de la Subdirecció General de Resposta i Emergències de Salut Pública i la Direcció de Protecció de la Salut, ha impulsat l’elaboració del Protocol per a la vigilància i el control de les arbovirosis transmeses per mosquits a Catalunya.

El document recull, d’una banda, per a cadascuna de les malalties exposades, una descripció dels vectors i reservoris implicats, les vies de transmissió humana, la clínica de la malaltia, la immunitat, el tractament, el procediment de notificació de casos, els criteris de laboratori per al diagnòstic, les actuacions de vigilància activa i les mesures de precaució que cal que adoptin els bancs de sang i teixits. D’altra banda, fa esment a mesures per prevenir picades de mosquits i exposa els aspectes que cal tenir en compte en el control dels mosquits i els tractaments amb productes plaguicides.

A partir d’aquesta informació s’estableix una taula de respostes segons el nivell de risc d’arbovirosis, tenint en compte la presència dels vectors i l’afectació sanitària. Els annexos inclouen els models de fitxes de notificació de casos, de fitxes epidemiològiques i informació sobre la realització de la inspecció entomològica.

El mosquit tigre és originari del sud-est asiàtic i es va detectar a Catalunya per primera vegada l’estiu de 2004. Se’l reconeix per les ratlles blanques al cap, el cos i les potes. El mosquit adult fa entre 2 mm i 10 mm.

Els ous i les larves viuen en petites basses d’aigua estancada, en àrees exteriors properes a la presència humana. Per això, la mesura més eficaç per evitar-ne la proliferació és eliminar els llocs amb aigua on creixen.

La presència del mosquit és molt molesta pel nombre tan elevat de picades que causen els exemplars femella. Aquest mosquit té la capacitat d’actuar com a vector (transmissor) d’algunes malalties, com les produïdes pels virus Chikungunya i dengue. A Catalunya s’han detectat casos importats d’ambdues malalties. Tots ells tenen antecedents d’haver viatjat a zones endèmiques com són el Sudestasiàtic, l’Àfrica o el Carib i d’haver estat picats per mosquits durant la seva estada.

El mosquit tigre s’ha adaptat perfectament al medi urbà i, actualment, pon ous a l’interior de qualsevol lloc de petites dimensions que contingui aigua durant un mínim de deu dies: recipients, safareigs,  forats i depressions del terra, pneumàtics, gerros, llaunes de beguda, cendrers, joguines, bidons, galledes, pots, platets de test, etc. Per això cal que elimineu les acumulacions d’aigua a casa.

Els punts de cria es troben sovint a terrenys o cases abandonades, deshabitades temporalment o segones residències, on acostuma a haver-hi recipients descuidats que contenen aigua de pluja.

També es poden localitzar llocs de cria a la via pública, com ara embornals, fonts, residus, magatzems municipals, etc.

El mosquit tigre no diposita mai els ous en aigües en moviment, com ara rius i rieres, ni en superfícies i volums d’aigua importants (més de 200 litres), com ara els estanys. Tampoc no es pot desenvolupar on l’aigua s’evapora al cap de pocs dies.

El mosquit tigre és actiu de dia, a diferència dels mosquits més comuns que fan vida nocturna, i les  picades són molt més nombroses i doloroses que no les dels mosquits autòctons.

Per prevenir-ne la proliferació:

  • Cal buidar i posar sota cobert tots els objectes i contenidors on es pugui acumular aigua (gerros, galledes, cendrers, joguines, plats d’animals domèstics, plats de test, etc), i evitar que s’inundin, per exemple, capgirant-los.
  • En el cas d’elements fixos i objectes que no es poden retirar, s’han de revisar atentament com a mínim dues vegades cada setmana i eliminar-ne qualsevol cúmul d’aigua, netejant els recipients i evitant que es tornin a omplir.
  • En el cas dels plats de test, quan no es puguin retirar cal mantenir-los secs.
  • Els pneumàtics s’han de mantenir secs i sota cobert.
  • En els casos en què es consideri imprescindible tenir alguna mena de recipient amb aigua i a l’exterior, cal que es mantinguin tapats amb una tapa o una tela de mosquitera prima (malla de 2 mm de mida màxima).
  • En recipients destapats (per exemple, abeuradors d’animals) cal que l’aigua es renovi dues vegades cada setmana, com a mínim.
  • Les canaleres de recol·lecció d’aigua de les teulades s’han de mantenir netes de restes vegetals. Així mateix, s’ha de fer el manteniment dels embornals dels patis.
  • Cal evitar els forats i les depressions del terra on s’hi pugui acumular aigua, i l’acumulació d’aigua als forats dels arbres (dessecant-los o col·locant-hi algun material inert que tapi el forat, com ara sorra, per evitar que hi entri l’aigua).
  • En el cas concret de les piscines, cal que l’aigua que continguin no esdevingui un focus de cria de mosquits. Quan estiguin buides, s’han de mantenir del tot eixutes. En el cas de piscines plenes d’aigua, s’han de mantenir en condicions higièniques i sanitàries mitjançant els tractaments de l’aigua adequats per evitar la proliferació de larves de mosquits.
  • Les basses o els estanys també han d’estar en condicions que no suposin un focus de cria per a aquests mosquits.
Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Sense categoria. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Protocol per a la vigilància i el control de les arbovirosis transmeses per mosquits a Catalunya

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s