Exercicis i videoformació de la rehabilitació del Vertigen

El mareig associat a disfunció vestibular és un motiu de consulta molt freqüent en Atenció Primària. El vertigen és la sensació de falta d’estabilitat o sensació de gir d’objectes acompanyat de malestar general, nàusees, vòmits i inestabilitat en la marxa.

El Vertigen Posicional és el trastorn vestibular que afecta milions de persones a tot el món. És el vertigen més freqüent i sol desencadenar-se per un moviment brusc. El Vertigen Posicional és també reconegut com el vertigen posicional paroxístic benigne (VPPB). S’estima que 9/10 persones grans pateixen de vertigen posicional paroxístic benigne. És més comú en les dones en comparació amb els homes. Les persones amb VPPB pateixen marejos intensos quan mouen el cap ràpidament, al ajupir-se, donar-se la volta al llit o inclinar el cap enrere.

Com es tracta?

En primer lloc, ha d’estar tranquil. És un vertigen que no repercuteix en l’audició ni en l’equilibri futur, però durant uns dies pot repetir-se amb els moviments bruscos de cap, per la qual cosa ha de seguir les següents recomanacions:

Durant les crisis: Eviti els esforços físics, realitzi repòs relatiu, eviti els moviments bruscos de cap i exercici físic.

Dormi amb el capçal incorporat evitant girs violents al llit.

La rehabilitació vestibular basada en fulletons explicatius entregats als pacients amb mareig crònic és una estratègia simple i rendible per millorar la simptomatologia.

Aquests moviments els ha de repetir 5 vegades en cada costat, els ha de repetir cada 3 hores mentre estigui despert i fins que porti 3 dies sense mareig. Després els manté unes 3 vegades al dia durant unes 2-3 setmanes. Habitualment el mareig cedeix en uns 2-5 dies

DIAGNÒSTIC DEL VERTIGEN POSICIONAL BENIGNE  

Video Maniobra de Dix-Hallpike

.

L’exploració s’ha de realitzar rotant el cap cap a la dreta i posteriormente repetir la maniobra rotant-lo cap a l’esquerra. La lateralidad del canal semicircular afectat vindrà per l’aparició de nistagmes. Una vegada identificat el costat afecte, en ell s’ha de realitzar la maniobra d’Epley.

FULLS D´EXERCICIS  DE REHABILITACIÓ 

DOCUMENT

VIDEOS DE LES MANIOBRES DE REHABILITACIÓ DEL VERTIGEN

1.- Vídeo maniobra de Semont  

.

2.- Vídeo maniobra d´Epley  

.

3.- Video Maniobra de Brandt-Daroff

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Sense categoria. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s