Crioteràpia

1

A l´EAP Lluís Millet disposem del Servei de Crioteràpia des de fa alguns anys. Actualment, la Doctora Cañivano i la Dra. Mondelo s´encarreguen d´aquesta consulta.

 Què és?

La crioteràpia és una tècnica que utilitza el fred extrem (nitrogen líquid: -196ºC) per al tractament de lesions cutànies superficials. Aquest nitrogen té una temperatura molt baixa i s’allibera de forma controlada i local sobre la lesió durant uns segons amb un aparell semblant a un termo-sifó (aparell de crioteràpia). Aquest procediment assoleix la congelació i destrucció de les cèl·lules anormals de la pell i s’utilitza per eliminar diferents lesions cutànies (queratosis actíniques, lentígens actínics, berrugues, etc.).  L’objectiu del tractament és congelar i destruir les lesions a tractar, respectant el teixit sa del voltant de la lesió.

Indicacions.

1.-Berruga plana  2.-Berruga vulgar 3.-Molluscum 4.-Queratosi seborreica 5.-Acrocordons 6.-Fibroma pendular.

Queda exclosa tota actuació per motius exclusivament estètics.

Com s´aplica?

Habitualment s’utilitza un aparell que permet dirigir un aerosol (spray) de nitrogen líquid directament sobre la lesió a tractar. Sol assolir-se una congelació complerta de la lesió al cap de 5 i 10 segons, depenent de la seva mida. A vegades pot ser necessari realitzar un segon cicle de congelació sobretot en berrugues plantars i mans. Durant la fase de congelació el pacient pot notar un dolor local d’intensitat lleu o moderada que desapareix als poc segons de finalitzada la congelació.

Com curar la ferida després de la crioteràpia?

Després de l’aplicació de crioteràpia observarà l’aparició de vermellor, inflor, i fins i tot, la formació d’una butllofa a l’àrea tractada. És recomanable que s’apliqui un antisèptic tòpic (tipus Cristalmina Solución Tópica®o Betadine solución®) i si surt una butllofa es cobreixi la ferida amb un petit apòsit cada 12 hores durant 7-10 dies. Posteriorment es forma una crosta que es desprèn espontàniament. Les ferides al cap i/o coll poden trigar fins a 6 setmanes a curar-se i als braços i cames pot perllongar-se una mica més. A nivell del dors de les mans s’aconsella diprogenta® crem.

Possibles efectes secundaris

La crioteràpia sol implicar un mínim risc de complicacions i efectes secundaris, que habitualment son lleus i ben tolerats. De forma similar a altres tècniques que impliquen la destrucció de teixits, existeix un cert risc de formació de cicatrius i lesions del teixit sa del voltant de la lesió. Altres efectes secundaris són: la formació de ampul·les (freqüent), sagnat (infreqüent), infecció (infreqüent) i alteració en la coloració de la pell (infreqüent). Evitar l´exposició solar un mínim de 3 mesos. Ha de consultar al metge si la ferida supura, fa molt mal i/o si té febre.

2         3                4

Full informatiu      Cures per després de la crioterapia        Consentiment informat

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Sense categoria. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s