Fons d´ull. Cribatge de la retinopatia diabètica

1

La retinopatia diabètica és la principal causa de ceguesa en persones menors de 60 anys en països industrialitzats. És una complicació ocular de la diabetis que està causada pel deteriorament dels vasos sanguinis que irriguen la retina (teixit sensible a la llum situat en la part posterior de l’ull). El deteriorament d’aquests vasos sanguinis pot tenir com a resultat que aquests pateixin una fuga de fluid o sang.

Si la malaltia avança es formen nous vasos sanguinis i prolifera el teixit fibrós a la retina. La conseqüència de tot això és que la visió es deteriora ja que la imatge enviada al cervell es fa borrosa.

L’afectació de l’ull causada per la diabetis mellitus s’anomena retinopatia diabètica (RD). Aquesta malaltia té diferents graus en funció de la gravetat. És important detectar-la a temps per poder controlar-la, tractar-la i evitar que evolucioni.

Com altres afectacions causades per la diabetis, la retinopatia diabètica inicialment no dóna símptomes. Quan la retinopatia diabètica no es controla a temps pot derivar en una ceguesa (els diabètics tenen un risc d’11 a 25 vegades major que els no diabètic de patir ceguesa tal com descriu la Guia de pràctica clínica sobre abordatge de la diabetis mellitus tipus 2)

El cribatge de retinopatia diàbetica es realitza mitjançant una prova anomenada popularment: fons d’ull. La fotografia del fons d’ull amb càmera no midriàtica és una tècnica indolora, ràpida i que dóna molta informació sobre una possible afectació de l’ull. El fons d’ull pot presentar alteracions a conseqüència de moltes patologies,entre altres, de la diabetis. Aquesta prova la pot sol·licitar tant el metge de família com la infermera que us visita a consulta . Per realitzar aquesta prova no cal preparació prèvia, és una tècnica ràpida de realitzar .

El fons d’ull, fotografia de la retina amb càmara no midriàtica,  permet detectar lesions oculars de la persona diabètica.2

Cal realitzar-la de forma periòdica, mínim cada 2 anys si l’anterior és normal i no hi ha altres factors de risc. En alguns casos on hagi alteracions es recomana fer un control anual.

Els pacients diabètics tipus 2 del CAP Lluís Millet sel’ls hi realitza aquesta prova al CAP Bellatera de Cornellà. Allà els tècnics els realitzaran la fotografía. Els resultats d’aquesta prova arribaran al seu metge i /o infermera de referència que els informarà

Recordeu per tant que aquesta prova forma part de les visites que com a persona amb diabètis heu de realitzar periòdicament.

Aquesta entrada ha esta publicada en Fons d´ull, Retinopatia diabetica, Sense categoria. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s