Seguim amb els consells de prevenció d’accidents:
A casa, els llocs on hem de tenir més cura són la cuina i el bany. Els accidents es produeixen quan hi ha una energia que actua sobre el nostre cos: calor, electricitat, força de la gravetat, radiació… També hem de tenir en compte productes químics (de neteja, fàrmacs…) tòxics per l’organisme.
Dins l’habitatge, poden provocar un accident:
CALOR:
- Aigua massa calenta (aigua dels biberons, aigua del bany …)
- Líquids calents (olis de paelles amb el mànec que sobresurt i poden esquitjar ó inclús caure, cafeteres, cassoles cuinant…)
- Objectes molt calents: planxa de la roba i del cabell, forns, estufes…
ELECTRICITAT:
- Protegir els endolls.
- Electrodomèstics que giren i poden tallar: batedores, ventiladors…
- Contacte d’un electrodomèstic amb l’aigua que poden provocar curtcircuits o lesions per electricitat , ja que el aigua es conductor: per exemple calefactors o secadors del cabell que poguessin caure a la banyera…
INTOXICACIONS:
- El productes de neteja, els fàrmacs i qualsevol producte potencialment tòxic han de estar en llocs inaccessibles pels nens (armaris alts, tancats amb clau, etc).
- Quan administrem un fàrmac a qualsevol persona al domicili, hem de guardar-lo al lloc inaccessible immediatament desprès d’administrar-lo. Les intoxicacions per fàrmacs mes freqüents en els nens són per paracetamol i per ibuprofè.
- S’ha d’evitar posar productes de neteja en recipients utilitzats per guardar menjar o ampolles de beure . Sempre s’ha d’etiquetar el contingut de qualsevol tòxic en un recipient.
CAIGUDES:
- Protegir escales, finestres , balcons…
- Evitar relliscades: terra moll, olis
- Recollir objectes per evitar ensopegades
- Assegurar-nos que els objectes penjats a una alçada no puguin caure
- Vigilar quan els nens estiguin a una alçada (parcs infantils…)
- S’han de protegir piscines, sèquies, canals, ponts…
- No s’han de deixar sols, ni un moment en un lloc no protegit o d’alçada, per exemple quan es canvien els bolquers al canviador; tampoc al bany mentre es banyen.
ENNUEGAMENTS:
- Quan estiguin menjant s’ha de prestar atenció al nen . El nen ha d’estar preferentment assentat per menjar o beure, mai corrent o estirat ( i no donar el biberó al nen si està dormint).
- Com més petit és el nen més s’ha de vigilar que es pugui empassar objectes petits (botons, pastilles, piles de botó, boletes, arracades, braçalets que es puguin trencar, objectes que es puguin desmuntar)
- Fins als 3 anys no es recomana que mengin caramels ni fruits secs.
Informació d´interès Canal Salut Decàleg per evitar situacions de perill a les piscines
(Equip de Pediatria EAP Lluís Millet)