Vómits en nens, com actuar

4

Els vómits són una manifestació molt freqüent de patologia diversa pediàtrica (habitualment no greu; inclús poden no tenir cap significació patològica), no només digestiva (principalment gastritis i gastroenteritis, infeccioses, sobretot víriques; hi ha causes quirúrgiques com apendicitis (habitualment nens més grans) o invaginació intestinal (habitualment lactants-nens petits)), sino també per quadres molt comuns catarrals, otitis, amigdalitis, i altres menys incidents (en context de bronquitis, pneumònia, meningitis…) així com processos no infecciosos (com ara reaccions al.lèrgiques o d’intoleràncies).

El més important en l’actuació davant el nen que vomita és evitar la deshidratació, especialment si, a més, presenta diarrea (s’incrementen les pèrdues de líquid i ions). En general, el risc de deshidratació és més gran com més petit és el nen.

No s’han de confondre amb les “regurgitacions”, freqüents en lactants menors de 6 mesos d’edat, que treuen petites glopades de llet després de les preses.

Es recomana l’aport de Solucions de Rehidratació Oral (“Suero Oral”), que es venen a farmàcies, administrades en quantitats petites (entre 2.5-5-10ml segons edat del nen)cada 5 minuts (per aconseguir una bona tolerància oral). Segons l’acceptació durant les primeres hores, es pot anar augmentant la freqüència i quantitat de l’aport. Es venen amb diferents presentacions (en sobres per barrejar amb aigua (cal revisar prospecte per una bona preparació de cada producte), en bricks o ampolles ja preparats, amb diferents sabors; també n’hi ha en forma de gelatina ó “gelat”). Algunes presentacions porten incorporats probiótics (que poden ser beneficiosos en processos digestius i altres, a criteri del pediatra prescriptor) i Zinc (beneficiós en diarrees).

Un cop el nen toleri adequadament els líquids, es podrà oferir menjar sólid, sempre en petites quantitats, progressivament, i sense forçar.

 

Equip de Pediatria  EAP Lluís Millet (Esplugues de Llobregat)

Aquesta entrada s'ha publicat en pediatria, vómits i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s