Nutrició i Hàbits Saludables en Pediatria: Calci i Vitamina D (I)

23

Tant el Calci com la Vitamina D són nutrients essencials per  l’home, amb una funció determinant en la salut dels ossos. A més d’intervenir en el desenvolupament i manteniment de la massa òssia, el calci té moltes altres propietats beneficioses (millor control de la tensió arterial i del pes). La vitamina D, a més del seu paper en mantenir el balanç positiu de calci i repercussió en el metabolisme ossi, pot influir en el desenvolupament de patologies cròniques (com la diabetes tipus 1, la hipertensió arterial i el càncer).

El pic de massa òssia assolit a edats tempranes de la vida és un predictor de risc d’osteoporosi en l’edat adulta. Per tant, optimitzar des de la infància els factors modificables que puguin afectar la massa òssia (entre ells, l’aport de Vitamina D) és un clar objectiu de salut.

Ingesta de Calci per edat:

La llet materna és l’aliment ideal de forma exclussiva pel lactant dins els primers 6 mesos de vida i és la font òptima de calci. La biodisponibilitat del calci a la llet materna és superior a la de les fòrmules (per això el contingut de calci d’aquestes ha de ser major). S’estimen requeriments de calci en lactants menors de 6 mesos de 200-400mg de calci diaris i en lactants entre 6 i 12 mesos, de 600mg.

En nens entre 1 i 3 anys, es recomana la ingesta de 700mg de calci/dia, i en nens de 3 a 8 anys (prepuberals), de 1.000mg.

L’eficàcia de l’absorció de calci més gran és durant la pubertat (etapa de màxima mineralització òssia). La màxima aposició de calci s’obté amb ingesta de 1.300mg de calci /dia. És la recomanació en l’edat preadolescent i adolescent (de 9 a 18 (21) anys).

En adults, es recomana un aport diari de calci de 800-1.000mg; en embarassades i post-menopàusia, 1.200mg.

Equip de Pediatria EAP Lluís Millet

Aquesta entrada s'ha publicat en nutricio, pediatria, Sense categoria i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s