Primerament, definir que el terme “baixa”correspon a la Incapacitat Temporal (IT) d’un treballador per realitzar la seva feina per motiu d’accident o malaltia i que està remunerada amb una prestació econòmica i precisa assistència sanitària de la Seguretat Social.
El document de la IT l’emet el metge de família, després de valorar al pacient, i és el metge qui en determina la incapacitat. Per tant, no és correcte dir que el pacient “demana la baixa”, sinó que el metge és qui valora al pacient i indica una Incapacitat Temporal sota el seu criteri mèdic.
COM FUNCIONA ACTUALMENT EL PROCÉS D’UNA IT?
En primer lloc, el metge valora al pacient i decideix que no està capacitat per treballar a causa d’una malaltia o accident no laboral. En aquesta visita, el metge emet el document de baixa o IT, i en donarà dues còpies al pacient (una per l’empresa i l’altra pel pacient) i per cada empresa per la qui el pacient estigui donat d’alta.
- En el document per a l’empresa, només constarà com a diagnòstic “MALALTIA COMUNA” o “ACCIDENT NO LABORAL”, però en cap cas el diagnòstic específic. En canvi, a la còpia del pacient, sí constarà el diagnòstic que ha motivat la situació de Incapacitat Temporal. D’aquesta manera es protegeix el dret a la confidencialitat del pacient.
- És molt important llegir el document de la IT:
– nom i cognoms del pacient
– data en que s’emet
– nom de la empresa
– En cas de que calgués modificar-ne alguna dada, el pacient ho comunicarà al metge l’abans possible, donat que les dades que hi apareixen són transmeses a la Seguretat Social en poques hores, via telemàtica. - Abans de marxar de la consulta, el pacient ha de saber quan serà el proper control de la IT amb el metge i demanar cita.
ELS PARTES O COMUNICATS DE CONFIRMACIÓ:
En el casos, que la IT duri més de 4 dies, el pacient haurà de tornar al metge per a control. Normalment és als 7 dies del comunicat de baixa, però amb malalties que es preveuen de llarga durada, pot ser als 14 dies. En qualsevol dels casos, aquesta data màxima de revisió de la baixa, constarà en el comunicat de baixa inicial i és important tenir-la present.
En les següents visites de control, el metge emetrà els partes o comunicats de confirmació marcant la periodicitat, segons estimi oportú, segons la valoració del pacient.
En els comunicats de confirmació sempre hi constarà una “Data màxima de propera revisió”, és a dir, la data màxima en que cal fer un nou control mèdic per finalitzar la IT o bé allargar-la si el metge ho considera.
Per últim, quan el metge de família, consideri que el pacient ja es pot reincorporar a l’activitat laboral, emetrà l’alta de la IT. El pacient s’haurà d’incorporar a treballar, el següent dia laboral segons contracte, al que apareix en aquest comunicat. (Per exemple, l’alta és de dimecres dia 3, voldrà dir que dijous dia 4 s’haurà d’incorporar a treballar).
QUÈ PASSA QUAN EL PACIENT ESTÀ DE BAIXA MÉS DE 365 DIES?
Fins als 365, el procés de revisió i seguiment d’una IT el realitza el metge de família. Passat aquest temps, el pacient haurà de ser valorat per l’ICAM (Institut de Avaluacions Mèdiques), on un metge avaluador passarà a ser el que realitzi el seguiment de la IT. Per tant, ja no s’emetran més partes de confirmació, ni l’alta, a càrrec del metge de família.
ÉS IMPORTANT SABER..
Des de que el metge emet el document de la IT, el pacient serà el responsable de tornar a fer els controls i seguiments pertinents, i de fer arribar la documentació a la seva empresa, per tant, conèixer com funciona aquest procediment és un deure del pacient.
Si voleu més informació mireu aquest video molt aclaridor
Més informació: